Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode met dunne naaldjes. Dit zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur. De behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Dry needling zorgt voor ontspanning van de verharde pijnlijke spieren, stimuleert de doorbloeding en geeft pijnverlichting.

Dry needling vs. acupunctuur

Dry needling is een totaal andere behandeling dan acupunctuur. De enige overeenkomst is dat dezelfde soort naalden worden gebruikt. Bij acupunctuur is de behandeling  in de opperhuid en wordt er gebruikt gemaakt van meerdere naalden die langere periode in de huid blijven zitten. De focus ligt bij acupunctuur op energiebanen, waar bij dry needling gekeken wordt naar de pijnlijke triggerpoint (pijnpunten) en meestal met een naald kortdurend de spier geprikkeld wordt.

Dry Needling om spierspanning te verminderen

Triggerpoints

Triggerpoints zijn pijnpunten in het lichaam. Iedereen heeft constant verschillende triggerpoints in het lichaam, alleen zijn ze niet altijd ‘actief’. Wanneer een actieve triggerpoint ontstaat, zal u daar last van krijgen en dit ervaren als een knoop of pijnpunt. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een triggerpoint, waaronder overbelasting, blessure, verkeerde houding of stress. Daarnaast kunnen triggerpoints ook uitstralende pijn geven in bijvoorbeeld je arm, been of hoofdpijnklachten veroorzaken.

behandeling

Na de intake en het algemeen onderzoek, zoekt de fysiotherapeut naar de specifiek pijnlijke triggerpoints. Dit zijn vaak punten waar u zelf ook al last van heeft.

De fysiotherapeut zoekt de pijnlijke spier op en prikt met een naaldje de spier aan, waarbij u een ‘twitch’ kunt ervaren. Dit is een snelle aanspanning van de spier. Dit voelt als een doffe kramp. Na de behandeling voelt de fysiotherapeut direct dat de spier ontspant, u kunt makkelijker bewegen, maar ervaart waarschijnlijk wel een vermoeid en stijf gevoel. Dit gevoel trekt meestal binnen enkele uren weg.

Dry needling is meestal een deel van het behandelplan, waarbij er naast deze behandeling ook geadviseerd wordt, specifiek behandeld wordt en huiswerkoefeningen meegegeven worden.

Vestigingen dry Needling

Momenteel wordt dry needling alleen gegeven op de locatie Best,  Roermond/Herten en Venray

Wilt u meer informatie over dry needling of andere behandelingen, neem dan contact met ons op.

Benieuwd naar dry needling?

Laatste update: door Nicky Nellen

Laatste berichten van Nicky Nellen (alles zien)
    Neem contact met ons op

    Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt