Hernia

Een hernia is de meest voorkomende specifieke rugklacht. Een hernia wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd, dit is een vorm van ischias klachten.

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan een zenuw(wortel) raken in de rug. Alleen de druk van een zenuw zorgt niet per definitie voor de vervelende zenuwpijn.

Zenuwpijn ontstaat wanneer de zenuwwortel ontstoken is of bedrukt wordt.

De zenuwwortel kan ontstoken raken doordat het met de binnenzijde van de tussenwervelschijf in aanraking komt. Wanneer deze twee structuren bij elkaar komen ontstaat er een auto-immuunreactie en komt er een ontstekingsproces op gang.

De druk die op de zenuwwortel wordt uitgeoefend kan zorgen voor uitvalsverschijnselen van de zenuw, zoals: een doof gevoel; krachtvermindering en afname van reflexen.

Meestal is een HNP gelokaliseerd ter hoogte van de lendenwervels L4-L5 of L5-S1. Een hernia kan als acute aandoening optreden, of als gevolg van een degeneratieproces (slijtage).

Hernia fysiotherapie

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Hernia Symptomen

De typische klacht van een HNP is pijn in één been en rugpijn. De pijn in het been zal op de voorgrond staan.

Zolang de zenuwwortel niet ontstoken is en de uitstulping van de tussenwervelschijf niet op een zenuw drukt, zul je geen klachten ervaren.

Uit onderzoek is bekend dat 30% van de mensen een hernia heeft. Alleen bij veel mensen veroorzaakt een hernia geen klachten.

Veel voorkomende symptomen bij een hernia zijn:

 • Pijn in het been die tot in het onderbeen en/of de voet uitstraalt
 • Zenuwpijn in het been
 • Schietende pijn in het been
 • Een doof gevoel in de bil, voet of het been
 • Tintelingen in het been en/of de voet
 • Pijn in de onderrug
 • Uitval van spieren in het been

Afhankelijk van waar de uitstulping zich bevindt kunnen de klachten verschillen. De klachten als gevolg van een hernia komen door irritatie of bedrukking van een zenuwwortel.

De zenuwwortels die het vaakst aangedaan zijn bevinden zich laag in de rug. De meeste hernia’s bevinden zich tussen de wervels L4 – L5  en/of L5 – S1.

Hernia L4 L5

HNP L4 – L5 Symptomen:

 • Pijn aan de achterzijde van het bovenbeen, die naar de buitenkant van het onderbeen loopt
 • Doof gevoel aan de buitenzijde van het onderbeen
 • Tintelingen aan de buitenzijde van het onderbeen
 • Moeite met op de hakken lopen

HNP L5 – S1 Symptomen:

 • Pijn aan de achterzijde van het bovenbeen en onderbeen die naar de onderzijde van de voet loopt
 • Doof gevoel in de kuit en/of buitenzijde van de voet
 • Tintelingen in de kuit en/of buitenzijde van de voet
 • Moeite met op de tenen lopen
 • Verminderde achillespees reflex

HNP L3 – L4 Symptomen (minder voorkomend):

 • Pijn aan de buitenzijde van het bovenbeen, die verloopt naar de voorzijde van het onderbeen
 • Doof gevoel aan de voorzijde van het bovenbeen en binnenzijde van het onderbeen
 • Tintelingen aan de voorzijde van het bovenbeen en binnenzijde van het onderbeen
 • Verminderde kracht bij het strekken van de knie
 • Afgenomen kniepees reflex

Behandeling van een hernia

Een hernia kan operatief en conservatief (zonder operatie) behandeld worden. Over het algemeen heeft de voorkeur om een hernia te behandelen zonder operatie.

Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut.

De fysiotherapie behandelingen zullen beginnen met het vaststellen of het daadwerkelijk om een hernia gaat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het klachtenbeeld wat je aangeeft in combinatie met specifieke tests.

Wanneer er sprake is van een hernia dan zullen we aan de slag gaan met een fysiotherapeutische behandeling. Deze behandelingen bestaan uit advies over wat je wel en niet kunt doen, uitleg over de klacht en oefeningen.

Bij een hernia-operatie wordt het beschadigde deel van de tussenwervelschijf verwijderd. De pijnklachten verdwijnen dan, maar er bestaat een aannemelijke kans op recidive. Bovendien zijn er verschillende risico’s bij een hernia-operatie. Meestal wordt dan ook niet gekozen voor een operatieve oplossing.

Een zeer effectieve behandeling bij een hernia is OriGENE behandeling. OriGENE behandeling ondersteunt en werkt voorwaarde scheppend door de spierkracht, coördinatie en mobiliteit van de rug te verbeteren. De kwaliteit van de tussenwervelschijf verbetert, waardoor de uitstulping vermindert of zelfs volledig verdwijnt.

Ook na een operatie aan een hernia kan OriGENE behandeling heilzaam zijn, om een nieuwe hernia te voorkomen. De eerste hernia is namelijk niet zomaar ontstaan.

Hernia en wandelen

Wanneer je last hebt van een hernia is het goed om in beweging te blijven. Dit kan overigens wel lastig zijn door de pijnklachten.

Probeer zo veel mogelijk te blijven bewegen. Door de beweging neemt de doorbloeding toe, waardoor de aangedane structuren kunnen herstellen.

Hoe hebben anderen klanten de Origene Therapie ervaren bij HNP klachten..

“Ik ben door Jolanda Silkekens bij Spinesport in Best behandeld voor rughernia klachten en nekklachten. Ik heb haar zeer hoog gewaardeerd door onderstaande:

Ze doet haar werk met veel plezier en veel aandacht voor de cliënt. Ze luistert goed naar wat je zegt of vraagt, en handelt hier naar. … Ze legt uitstekend uit wat ze doet en waarom. Uitstekende kennis op haar vakgebied. Bij mijn 1e afspraak had ze de vooraf ingevulde vragenlijst goed bestudeerd en geanalyseerd. Hierdoor kon meteen gestart worden met de juiste behandeling. Elke vervolgafspraak was zorgvuldig voorbereid en eerder gemaakte afspraken werden hierbij nagekomen. Er wordt gewerkt met ‘meetbare’ resultaten. Deze worden voortdurend bekeken met met cliënt besproken. Er wordt een goed journaal bijgehouden met de vorderingen. Bij laatste afspraak was er een duidelijke evaluatie met goed onderbouwd eindresultaat. De behandelingen hadden bij mij een goed resultaat.

Mijn rug en nekklachten zijn flink verbetert. De aanpak met behulp van Origene heeft mijn rug flink versterkt waardoor ik nauwelijks nog rugklachten heb en meer bewegingsvrijheid heb. Ik ben zeer tevreden.” Bekijk de waardering op ZorgkaartNederland

Meer waarderingen zijn te vinden op ZorgkaartNederland.

Veel voorkomende rugklachten

Lees hier meer over OriGENE behandeling of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over OriGENE behandeling bij een hernia of andere rugklachten.

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Reviews Fysiotherapie en behandeling rugklachten

Laatste update: door Nicky Nellen

Nicky Nellen
Laatste berichten van Nicky Nellen (alles zien)
  Neem contact met ons op

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.