Een hernia

De meest voorkomende specifieke rugklacht / rugaandoening is een hernia (Hernia Nuclei Pulposi; HNP). Een hernia is een uitstulping in de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping op een zenuw drukt, ontstaan pijnklachten in het been, soms met verschijnselen van uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtvermindering, tintelingen).

Meestal is een HNP gelokaliseerd in de lage rug (ter hoogte van ruggenwervels L4-L5 of L5-S1). Een HNP kan als acute aandoening optreden, of als gevolg van een degeneratieproces (slijtage).

Hernia fysiotherapie

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Symptomen van een hernia

De typische klacht van een hernia is pijn in één been en rugpijn. Zolang de uitstulping in de tussenwervelschijf niet op een zenuw drukt, zal de patiënt echter geen uitstralende pijnklachten ervaren.

Veel voorkomende symptomen bij een hernia zijn:

  • Pijn in het been die soms tot in het onderbeen en/of de voet uitstraalt
  • Een doof gevoel in de bil, benen of voeten
  • Tintelingen in het been en/of de voet
  • Pijn in de onderrug
  • Uitval van spieren in het been

OriGENE behandeling bij hernia

Bij een hernia-operatie wordt het beschadigde deel van de tussenwervelschijf verwijderd. De pijnklachten verdwijnen dan, maar er bestaat een aannemelijke kans op recidive. Bovendien zijn er verschillende risico’s bij een hernia-operatie. Meestal wordt dan ook niet gekozen voor een operatieve oplossing.

Een zeer effectieve behandeling bij een hernia is OriGENE behandeling. Bij OriGENE behandeling wordt de oorzaak van de hernia aangepakt. OriGENE behandeling ondersteunt en werkt voorwaarde scheppend door de spierkracht, coördinatie en mobiliteit van de rug te verbeteren. De kwaliteit van de tussenwervelschijf verbetert aanzienlijk, waardoor de uitstulping vermindert of verdwijnt.

Ook na een operatie aan een hernia kan OriGENE behandeling heilzaam zijn, om recidive te helpen voorkomen.

Waarderingen

“Ik ben door Jolanda Silkekens bij Spinesport in Best behandeld voor rughernia klachten en nekklachten. Ik heb haar zeer hoog gewaardeerd door onderstaande:-ze doet haar werk met veel plezier en veel aandacht voor de cliënt. Ze luistert goed naar wat je zegt of vraagt, en handelt hier naar. -ze komt afspraken stipt na. -ze heeft een open houding en communiceert makkelijk en duidelijk. Ze legt uitstekend uit wat ze doet en waarom. -zij is zeer bekwaam en weet waar ze het over heeft. Uitstekende kennis op haar vakgebied. -bij mij 1e afspraak had ze de vooraf ingevulde vragenlijst goed bestudeerd en geanalyseerd. Hierdoor kon meteen gestart worden met de juiste behandeling. -elke vervolgafspraak was zorgvuldig voorbereid en eerder gemaakte afspraken werden hierbij nagekomen. -er wordt gewerkt met ‘meetbare’ resultaten. Deze worden voortdurend bekeken met met cliënt besproken. Er wordt een goed journaal bijgehouden met de vorderingen. -bij laatste afspraak was er een duidelijke evaluatie met goed onderbouwd eindresultaat. -de behandelingen hadden bij mij een goed resultaat. Mijn rug en nekklachten zijn flink verbetert. -de aanpak met behulp van Origene heeft mijn rug flink versterkt waardoor ik nauwelijks nog rugklachten heb en meer bewegingsvrijheid heb. Ik ben zeer tevreden.” Bekijk de waardering op ZorgkaartNederland

Meer waarderingen zijn te vinden op ZorgkaartNederland.

Veel voorkomende rugklachten

Lees hier meer over OriGENE behandeling of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over OriGENE behandeling bij een hernia of andere rugklachten.

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Reviews Fysiotherapie en behandeling rugklachten

Laatste update: door Nicky Nellen

Nicky Nellen
Laatste berichten van Nicky Nellen (alles zien)
    Neem contact met ons op

    Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.