Hielspoor

Hielspoor en fasciitis plantaris (peesblad-ontsteking) zijn twee aandoeningen die vaak door elkaar worden gebruikt. Het zijn echter twee verschillende dingen.

Fasciitis plantaris oftewel peesblad-ontsteking is een irritatie van het peesblad onder de voet. Het peesblad heeft als functie om de voetboog te behouden zodat je geen doorgezakte voeten oftewel “platvoeten” krijgt (medische term: pes planus).

Hielspoor begint altijd met een ontsteking van het peesblad onder de voet. Vervolgens ontstaat er een afzetting van kalk of vergroeiing in het verloop van het peesblad dat aanhecht op de hiel, bekend onder de naam “hielspoor”. Dit kan ontstaan doordat het peesblad langere tijd onder druk staat, hierdoor wordt er aan de hiel getrokken en kan een vergroeiing ontstaan.

Tip van de Fysiotherapeut: Verminder de belasting op je hiel door middel van speciale hielspoor zooltjes:

Zooltjes om hielspoor te verhelpen

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

De symptomen van hielspoor en mate waarin mensen last hebben van hielspoorklachten verschilt per persoon. Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel. De pijn kan uitstralen naar de achillespees. De hielpijn wordt met name ervaren tijdens het belasten van de voet, bijvoorbeeld tijdens lopen en staan.

In de ochtend is de pijn het meest intens. Naar mate de dag vordert kan de pijn langzaam afnemen. Nadat je een tijdje gezeten hebt en weer in beweging komt neemt de pijn toe.

Veel voorkomende symptomen van hielspoor zijn:

  • Felle en/of stekende pijn onder de hak
  • Pijn onder de hiel na lang stilzitten
  • Pijn onder de hiel in de ochtend
  • Pijnklachten tijdens het sporten
  • Klachten bij lang stil staan
  • Gespannen gevoel van de peesplaat onder de voet
  • Stekende pijn onder de voet

Wie krijgen last van hielspoor?

Er zijn een aantal risicofactoren op het oplopen van hielspoor. Veel van deze risicofactoren hebben te maken met overbelasting van de voet.

Hielspoor en fasciitis plantaris komt het meeste voor bij mensen tussen de 40 en 65 jaar oud.

Mensen met een hoog BMI (Body Mass Index) of overgewicht lopen een groter risico om hielspoor te ontwikkelen.

Sporters lopen ook een groter risico op het ontwikkelen van hielspoorklachten. Dit komt doordat de belasting op het peesblad onder de voet een stuk groter is. Hielspoor komt met name voor bij sporten op harde ondergronden, zoals hardlopen.

Bij kinderen komt hielspoor of fasciitis plantaris nauwelijks voor. Echter kunnen kinderen natuurlijk wel last hebben van de hak. Dan gaat het vaak om “Morbus Sever

Morbus Sever is een ontsteking van het hielbeen. Dit komt meestal voor bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Morbus Sever gaat vaak vanzelf over wanneer het kind is uitgegroeid.

Hielspoor verminderen door middel van oefeningen

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor kan ontstaan door veel verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat de voet te ver in de “pronatie” staat. Een standsafwijking van de voet naar binnen, beter bekend als doorgezakte voeten of platvoeten. Hiervoor worden vaak steunzolen aangeraden.

Daarnaast kan het ook zijn dat de druk op het peesblad, de fascia plantaris te groot is. Dit kan bijvoorbeeld komen door overgewicht, sporten op harde ondergronden of te harde (stijve) schoenzolen. Ook voor deze oorzaken is het gebruik van hielkussentjes of zooltjes aan te raden om de druk op het peesblad te verminderen.

Een andere reden van het ontstaan van hielspoor kan zijn doordat de kuitspieren te strak staan. De spanning op de lange kuitspier (m. Gastrocnemius) en korte kuitspier (m. soleus) kun je verminderen door rekoefeningen te doen. Daarnaast is een effectieve manier om deze spieren te ontspanning door middel van foamrollen.

Oorzaken van hielspoor:

  • Sporten op harde ondergronden
  • Voetafwijkingen
  • Strakke kuitspieren
  • Staand beroep
  • Overgewicht
  • Harde (stijve) schoenen

Hoe lang duurt hielspoor?

De duur van hielspoor is afhankelijk van een aantal factoren. Hierin speelt het herstelvermogen van de persoon mee. Het herstelvermogen van iemand is afhankelijk veel verschillende factoren, waaronder:

  • Leeftijd
  • Algehele conditie
  • Belasting op de aangedane structuur
  • Behandeling

Leeftijd

Wanneer je last hebt van een klacht speelt je leeftijd vaak mee in het vermogen om te herstellen van je klacht. Naarmate je ouder wordt zal het herstel van klachten langer duren.

Algehele conditie

Wanneer je een goede algehele conditie hebt zul je sneller herstellen van lichamelijke klachten. Heb je last van bijkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of longaandoeningen. Dan zal het herstel mogelijk langer duren.

Belasting op aangedane structuur

Vaak ontstaat hielspoor door een overbelasting. Overbelasting houdt in dat de belasting die op het peesblad onder de voet komt hoger is geweest dan de belastbaarheid. Hierdoor ontstaat een peesontsteking en vervolgens hielspoor. Indien je belasting op de aangedane structuur net zo hoog blijft zal het herstel langer duren. Mogelijk is het lastig om de belasting te verlagen in verband met je werk of iets dergelijks. Vraag dan je fysiotherapeut om hulp.

Behandeling

Daarnaast heeft de behandeling effect op de duur van je hielspoor klachten. Bij een tijdige behandeling kan progressie van klachten worden voorkomen. Daarnaast zal de behandeling van de fysiotherapeut helpen bij het sneller herstellen.

Behandeling van hielspoor

De behandeling van hielspoor is afhankelijk van de oorzaak. Over het algemeen zal de behandeling bestaan uit het verminderen van de belasting op het peesblad onder de voet, de fascia plantaris.

De behandeling zal dan bestaan uit het uitvoeren van rekoefeningen voor de kuitspieren.

Rekken kuitspieren

  1. Ga staan en zet het been dat je wilt rekken naar achteren.
  2. Houd de knie van het been dat je wilt rekken gestrekt en de hak aan de grond
  3. Beweeg vervolgens met het gehele lichaam naar voren
  4. Je voelt nu rek op de kuit, houd dit voor 20 seconden vast.
  5. Herhaal bovenstaande stappen 3 tot 5 keer achter elkaar.

Om de korte kuitspier te rekken voer je bovenstaande stappen uit, alleen dan met een licht gebogen knie van het been dat je wilt rekken.

Hielspoor zooltjes

Om de belasting op het peesblad (fascia plantaris) te verminderen kun je ook gebruik maken van steunzolen of hielkussentjes. Wanneer je last hebt van een doorgezakte voet wordt een steunzool aangeraden om de stand van de de corrigeren.

Hielspoor verminderen door middel van een hielkussentje

Lees hier wat 24 andere met hielspoor vinden van de hielkussentjes >>

Indien je geen doorgezakte voeten hebt dan volstaat een hielkussentje om meer demping aan je schoenen toe te voegen. Hierdoor zal de belasting op het peesblad en de hiel afnemen.

Hielspoor massage

Het peesblad onder de voet kun je zelf eenvoudige masseren, of frictioneren zoals wij het in de fysiotherapie noemen. Door middel van de techniek in het filmpje kun je het peesblad laten ontspannen.

Hielspoor tapen

Door middel van tapen kunnen de pijnklachten rond de hiel worden verminderd. Ga langs je fysiotherapeut om deskundige advies te vragen bij hielspoor klachten en de behandelmogelijkheden.

Strassburg Sok

De strassburg sok is een sok die ontwikkeld is voor de behandeling van hielspoor. De sok is bedoeld om de kuitspier, het peesblad en de achillespees licht te rekken gedurende de nacht. Door de rek kan het bindweefsel niet verkorten. Het verkorten van bindweefsel is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van hielspoor.

Medicijnen bij hielspoor

Bij hielspoor heb je vaak te maken met een peesontsteking. Deze peesontsteking kan vervelende pijnklachten veroorzaken. Om de pijn dragelijker te maken kun je gebruik maken van pijnstillers en ontstekingsremmers.

Indien je pijnstillers wilt gebruik dan adviseren bij om te starten met paracetamol. Dit is de meest onschuldige pijnstiller. Indien dit niet genoeg klachten verlicht dan kun je ibuprofen nemen. Ibuprofen is een pijnstiller en een ontstekingsremmer. Vaak zal de ibuprofen beter werken bij hielspoor of peesbladontsteking.

Bij gebruik van pijnstillers raadpleeg je altijd de bijsluiter. Heb je verder vragen over het gebruik van pijnstilling bij je hielspoor klachten, neem dan contact op met je huisarts.

Adviezen bij hielspoor

Tot slot willen wij je nog een aantal adviezen geven bij hielspoor.

Advies 1: Breng in kaart hoe je klachten zijn ontstaan

Ga na wanneer je klachten voor het eerst merkbaar waren. Is er kort voor het ontstaansmoment iets veranderd in de belasting? Heb je ander werk gekregen waarbij je meer moet staan of lopen? Ben je begonnen met hardlopen?

Door in kaart te brengen wat de trigger van de klachten is geweest, kun je doelgericht te werk gaan in de behandeling van hielspoor.

Advies 2: Verminder de belasting op je hiel

Hielspoor ontstaan altijd vanuit een peesbladontsteking (Fasciitis plantaris). Om een pees te laten genezen zul je de belasting moeten verminderen. Dit doe je onder andere door impact momenten te verminderen (bijvoorbeeld: sporten op harde ondergronden). Daarnaast begin je met het dragen van steunzolen of hielkussentjes.

Advies 3: Zoek naar professionele hulp

Ga op zoek naar een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan je helpen in de begeleiding bij het herstel van hielspoor. Samen met een fysiotherapeut ga je kijken naar wat de trigger van je klachten is geweest en hoe je de klachten zo snel mogelijk kunt verminderen.

Tot slot willen wij je nog een aantal adviezen geven bij hielspoor.

Advies 1: Breng in kaart hoe je klachten zijn ontstaan

Ga na wanneer je klachten voor het eerst merkbaar waren. Is er kort voor het ontstaansmoment iets veranderd in de belasting? Heb je ander werk gekregen waarbij je meer moet staan of lopen? Ben je begonnen met hardlopen?

Door in kaart te brengen wat de trigger van de klachten is geweest, kun je doelgericht te werk gaan in de behandeling van hielspoor.

Advies 2: Verminder de belasting op je hiel

Hielspoor ontstaan altijd vanuit een peesbladontsteking (Fasciitis plantaris). Om een pees te laten genezen zul je de belasting moeten verminderen. Dit doe je onder andere door impact momenten te verminderen (bijvoorbeeld: sporten op harde ondergronden). Daarnaast begin je met het dragen van steunzolen of hielkussentjes.

Advies 3: Zoek naar professionele hulp

Ga op zoek naar een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan je helpen in de begeleiding bij het herstel van hielspoor. Samen met een fysiotherapeut ga je kijken naar wat de trigger van je klachten is geweest en hoe je de klachten zo snel mogelijk kunt verminderen.

Maak een afspraak op één van onze locaties

Reviews van Spinesport Rugexperts & Sportfysiotherapie

Laatste update: door Nicky Nellen

Nicky Nellen
Laatste berichten van Nicky Nellen (alles zien)
    Neem contact met ons op

    Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.