Ischias

Ischias (ook wel ischialgie genaamd) is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in het been. Deze zenuwpijn in het been wordt veroorzaakt door druk ofwel irritatie van de zenuw (de nervus ischiadicus), de langste zenuw van het lichaam.

Tip van de fysiotherapeut: Bij ischias klachten is het erg belangrijk dat je in beweging blijft. Door beweging wordt het herstel bevorderd.

Gespannen, pijnlijke bilspieren kun je ontspannen met onderstaande oefening en een triggerpointbal.

Ischias behandeling door middel van massagebal

Lees hier de ervaringen van 39 andere personen >>

Lees verder en kom er achter hoe je ischias mogelijk kunt verhelpen met de bovenstaande oefening in combinatie met de massagebal of triggerpoint bal.

De oorzaken van ischias kunnen verschillen, hieronder gaan we verder in op de mogelijke oorzaken. Wij raden aan om contact op te nemen met je fysiotherapeut om te kijken wat de mogelijke oorzaak is van je klachten, hierdoor kan er een doelgerichte behandeling ingezet worden.

Oorzaken van ischias

Het ontstaan van ischias kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaan de klachten door een ontstekingsreactie van de zenuw (n. Ischiadicus), echter kunnen klachten ook ontstaan door bedrukken van de zenuw.  Veelvoorkomende oorzaken van irritatie of bedrukking van de zenuw zijn:

 • Beknelde zenuw in de rug
 • Hernia in de lage rug (lumbaal)
 • Vernauwing van het wervelkanaal (stenose)
 • Artrose
 • Zwangerschap
 • Verkrampte/gespannen bilspieren
 • Overbelasting van de rug
 • Een verkeerde lichaamshouding
 • Verminderde rompstabiliteit

Meld je aan voor een gratis rugadvies

Ischias

Wie krijgen last van ischias?

De meeste mensen die last krijgen van ischias zijn tussen de 30 en 50 jaar oud. Vrouwen hebben een grotere kans om ischias-klachten te ontwikkelen tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap worden met name de ligamenten rond het bekken losser. Ligamenten zijn de banden die stabiliteit moeten geven aan gewrichten.

Doordat de ligamenten losser worden neemt de stabiliteit rond het bekken af. Hierdoor kunnen spierspanningen ontstaan. Deze spierspanning, ofwel hypertonie, kan zorgen voor druk op de zenuw.

Dit kan vervolgens weer zorgen voor de herkenbare uitstralende ischias pijn.

Een van de spieren die vaak een verhoogde spierspanning heeft is de “Piriformis”. Deze kan middels verschillende oefeningen goed behandeld worden. Zelf kun je door middel van een massagebal de bilspieren ontspannen.

Wat zijn de symptomen van ischias?

Over het algemeen veroorzaakt ischialgie klachten aan één zijde van het lichaam. Dit komt doordat de nervus ischiadicus zich splitst in het wervelkanaal, één zenuw gaat naar het linker been en één zenuw gaat naar het rechter been. Na de splitsing in het wervelkanaal ontstaat de bedrukking of irritatie van de zenuw.

De symptomen en mate waarin mensen last hebben verschilt per persoon. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de lage rug
 • Schietende pijn naar het been (pijnscheuten)
 • Zenuwpijn in het been
 • Pijn in de bilspier
 • Brandend gevoel of tintelingen in het been
 • Verdoofd gevoel in het been
 • Krachtverlies van de been- en/of bilspieren
 • Spierkrampen in de been- en/of bilspieren
 • Pijn bij het heffen of strekken van het been

Meld je aan voor een gratis rugadvies

Hoe lang duurt ischias?

ischialgie duurt meestal tussen de 6 en 12 weken. Om zo snel mogelijk van de ischias klachten af te zijn is het belangrijk dat je in beweging blijft. Vaak helpt het om contact op te nemen met een fysiotherapeut, deze kan je adviseren over wat je wel en juist niet moet doen.

Neem je met ischias-klachten contact op met je huisarts, dan wordt je in het merendeel van de gevallen doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Ons advies is dan ook om direct contact op te nemen met een fysiotherapeut, hierdoor ben je des te sneller van je klachten af.

Bij Spinesport hebben we veel ervaring met verschillende vormen van rugklachten, waaronder ischias en hernia klachten.

Ischias klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Om de precieze oorzaak te achterhalen zal er beeldend onderzoek moeten worden verricht. In het geval van beeldend onderzoek zal er een MRI-scan gemaakt moeten worden.

Echter op basis van het vraaggesprek en de symptomen kan de diagnose vaak al gesteld worden. Waardoor een scan overbodig is.

Daarnaast verandert er in het merendeel van de gevallen niets aan de behandeling. Vandaar dat beeldend onderzoek, een MRI-scan, liever niet gedaan wordt.

Indien je fysiotherapeut of huisarts een indicatie heeft voor een MRI-scan dan zal hij dit kenbaar maken en vervolgens het traject in gang zetten. Over het algemeen wordt geen MRI-scan of operatie uitgevoerd binnen 12 weken.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 75% van de mensen binnen 12 weken hersteld van ischias klachten!

Behandeling van ischias

We weten nu de symptomen en mogelijke oorzaken van ischias, maar hoe kom je van de klachten af?

ischialgie kan langdurig (lage) rugpijn veroorzaken. Bij deze klacht wordt vaak rust voorgeschreven, in combinatie met rekoefeningen, massages en lichte oefeningen.

De oorzaak van de ischias wordt daarmee niet aangepakt, waardoor de kans op een terugval erg groot is.

Spinesport past succesvol OriGENE behandeling toe bij ischias. Bij deze behandeling worden de spieren in de (lage) rug in een veilige omgeving getraind.

Door de behandeling zijn de rugspieren in staat om hun functie weer optimaal te vervullen. De druk en irritatie van de zenuw neemt af en de pijn verminderd.

Naast de OriGENE therapie zul je voor thuis een rekoefening krijgen, welke er voor moet zorgen dat de spierspanning in de desbetreffende spier, de piriformis, afneemt. Om deze rekoefening effectiever te maken kun je gebruik maken van een massagebal.

Indien er een indicatie voor is kan er in overleg “Dry Needling” worden toegepast. Dit is een behandelmethode om spieren te ontspannen.

Let op: Alleen dry needling zal niet voldoende zijn om de oorzaak van de klachten weg te nemen. Hiervoor is spiertraining de beste methode. Om deze reden wordt dry needling bij ons toegepast in combinatie met training.

Origene therapie bij ischias pijn

Ischias of hernia?

Ischias klachten kunnen ontstaan door een hernia. Bij ischias klachten wordt de zenuw, de ischiadicus bedrukt. Deze bedrukking van de zenuw kan ontstaan door een hernia, maar bijvoorbeeld ook door een gespannen bilspier, de piriformis. Dit wordt ook wel het piriformissyndroom genoemd.

Wanneer ischias ontstaat door een hernia zal het gaan om de medische term: Hernia Nuclei Pulposi (HNP). Dit is een uitstulping van een tussenwervelschijf, de stootkussentjes tussen de wervellichamen in de ruggengraat.

Wanneer een discus ofwel tussenwervelschijf uitstulpt dan kan hij tegen de zenuw aandrukken. Door deze druk ontstaan de ischias klachten. Daarnaast kan de zenuwwortel ontstoken raken waardoor zenuwpijn in het been ontstaat.

Ischias en Darmklachten

Wanneer je last hebt van lage rugklachten zoals bijvoorbeeld ischias kan het zijn dat deze klachten ontstaan vanuit de darmen.

Verschillende organen zoals de maag, darmen en lever hebben een “projectiescherm” op de lage rug. Op het moment dat een van deze organen overprikkeld raakt kan het zijn dat je dit voelt in de lage rug.

Wanneer je het idee hebt dat je rugklachten of ischias klachten vanuit een orgaan de oorzaak zijn van je ischias pijn is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Als je last hebt van uitstralende klachten in het been in combinatie met incontinentie dan moet je zo spoedig mogelijk contact opnemen met de huisarts. Indien dit niet tijdig wordt verholpen dan heb je kans op blijvende schade.

Zwangerschapsischias

Uit onderzoek blijkt dat 50-80 procent van de vrouwen tijdens de zwangerschap te maken krijgt met lage rugklachten. Zwangerschapsischias is een veelvoorkomende vorm van lage rugklachten tijdens de zwangerschap.

Doordat de banden rond het bekken losser worden kan er hypertonie ofwel een verhoogde spierspanning ontstaan van de “piriformis”, de piriformis is een spier in de bil. Door de verhoogde spanning kan de piriformis druk uit gaan oefenen op de zenuw, dit noemen we ook wel het “piriformissyndroom”.

Deze spierspanningen/triggerpoints zijn te verminderen door middel van rekoefeningen en training van de lage rugspieren. Voor een beter effect zou je bij de triggerpoints en spierspanningen in onder andere de bil gebruik kunnen maken van een massagebal.

Zelfmassage van de piriformis bij ischiasklachten

Meld je aan voor een gratis rugadvies

Ischias en Wandelen

Als je last heb van ischias, of rugklachten in het algemeen is het goed om te blijven bewegen. Door de beweging bevorder je de bloedsomloop en daarmee ook het herstel.

Op het moment dat je de rug, de wervels en de spieren daaromheen niet meer belast, zullen ze verzwakken. Door licht in beweging te blijven verzwakt je lichaam minder.

Wandelen is een licht belastende activiteit die je kunt blijven uitvoeren op het moment dat je last hebt van ischias klachten.

Ischias en wandelen gaan dus goed samen! Voer het wel uit naar gevoel, “gematigd bewegen”. Ga niet ineens verre afstanden lopen die je lichaam niet gewend is.

Soms kan wandelen pijnlijk zijn of zelfs niet mogelijk, indien dit het geval is neem dan contact op met je huisarts of fysiotherapeut. Deze kan zorgen voor advies op maat.

Slapen met ischias

Wanneer je last hebt van ischias kan het lastig zijn om door te slapen. Nachtrust is wel erg belangrijk voor het herstel. Probeer gedurende de dag het zitten, staan, lopen en eventueel liggen zo veel mogelijk af te wisselen. Dit bevorderd het herstel.

Voor de nachten let je er op dat je rug niet gedraaid ligt. Dit is eventueel mogelijk door op je zij te liggen met een kussen tussen je benen.

5 Tips bij ischias

Tip 1: Ischias Oefeningen

Ontspan de diepe bilspier ook wel piriformis genaamd. Op het moment dat de diepe bilspier gespannen is kan deze druk op de beenzenuw (ischiadicus) uitoefenen. Dit zorgt voor de vervelende klachten het been.

Het ontspannen van de diepe bilspier kan door middel van een triggerpoint bal en rekoefeningen. Voor het gemak gaan we er even van uit dat je linkerzijde pijnlijk is (linkerbil, -been, -voet). Ga met je linker bil op de massagebal zitten en zoek naar de pijnlijke plek, de zogenaamde triggerpoints. That’s it!

Start daarnaast met het rekken van je diepe bilspier, de piriformis. Hoe moet je de piriformis rekken?

 1. Ga rustig op je rug liggen
 2. Laat je rechterbeen gestrekt liggen en leg je linkervoet net boven je knie neer. Je vormt nu een “4”
 3. Trek vervolgens je rechterknie naar de borst.
 4. Je rekt nu je piriformis ofwel de diepe bilspier.

Daarnaast kun je bij spierspanning in de rest van het lichaam gebruik maken van een zogenaamde foamroller.

Tip 2: Blijf in beweging

Bewegen met (forse) rugklachten is niet altijd even makkelijk, soms zelfs pijnlijk. Vroeger gaven artsen het advies om bedrust te houden. Met de huidige kennis weten we dat je zo snel mogelijk in beweging moet komen. Het advies is maximaal 2 dagen bedrust. Door in beweging te komen houd je de spieren soepel en bevorder je de bloedsomloop. Dit is belangrijk voor het herstel van de rugpijn.

Tip 3: Wissel verschillende houdingen af

Probeer zo veel mogelijk verschillende houdingen af te wisselen. Doorbreek periodes van (lang) zitten of liggen met een stukje lopen. Zorg tijdens het zitten voor een stabiele zithouding, met je rug ondersteund tegen de leuning en je voeten plat op de grond.

Tip 4: Neem pijnstillers

Pijnstillers verhelpen de rugpijn niet. Ze kunnen ervoor zorgen dat de “scherpe kantjes” van de pijn af worden gehaald. Hierdoor zult u makkelijker in beweging kunnen komen en minder belemmerd worden door de klachten. Probeer bij rugpijn eerst paracetamol. Mocht dit niet werken probeer dan een pijnstiller met een ontstekingsremmende werking zoals ibuprofen. Paracetamol en ibuprofen zijn beide verkrijgbaar bij de drogist.

LET OP: Lees voor gebruik de bijsluiter.

Tip 5: Probeer stress te vermijden of verminderen

Vanuit het lichaam worden signalen naar de hersenen verstuurd. Deze signalen worden in de hersenen soms ten onrechte vertaald als pijn. Op dit moment wordt er pijn gevoeld, maar is er geen daadwerkelijke schade. Stressklachten gaan vaak gepaard met lichamelijke klachten. Waar mogelijk probeer stress te verminderen of zelfs te vermijden. Probeer eens ontspanningstechnieken of mindfulness. Op YouTube staan hier voldoende filmpjes over, daarnaast is de meditatie-applicatie “Headspace” het proberen waard.

BONUS Tip: Doe iets aan je rugpijn!

Verwacht van bovenstaande tips niet dat ze de rugklachten verhelpen. De tips zijn bedoeld om de rugklachten dragelijker te maken. Om snel en blijvend van de rugpijn af te zijn is het verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Door onze unieke aanpak met de OriGENE behandelmethode kunnen wij vaak op korte termijn de klachten reduceren. Door de rug op de juiste wijze te trainen zal de kans op rugklachten in de toekomst geminimaliseerd worden.

 

Bij Spinesport voorziet een gespecialiseerde fysiotherapeut u van advies op maat. Wij helpen u graag zo snel mogelijk van uw rugklachten af.

Maak een afspraak op één van onze locaties

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Veel voorkomende rugklachten

Lees hier meer over OriGENE behandeling of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over OriGENE behandeling bij ischias of andere rugklachten.

Reviews Spinesport Fysiotherapie

Laatste update: door Nicky Nellen

Nicky Nellen
Laatste berichten van Nicky Nellen (alles zien)
  Showing 30 comments
  • GJ
   Beantwoorden

   “Ischias en wandelen gaan dus goed samen!”
   Is dat zo ?
   Hoe had u dat gedacht, als ik 60 seconden sta krijg ik al veel pijn en na 120 seconden is het niet meer uit te houden en dan vertel je me doodleuk dat ik moet gaan wandelen ?!

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Hallo GJ,

    Vervelend om te horen dat het wandelen voor jou geen optie is vanwege forse pijnklachten. Indien je nog geen contact hebt opgenomen met je huisarts dan zou ik dit willen adviseren. Deze zal ernstige onderliggende oorzaken proberen uit te sluiten. Indien het nodig is zal er verdere diagnostiek worden verricht.

    Mocht ik je op dit moment nog ergens mee kunnen helpen dan hoor ik het graag.

    Groet,
    Nicky Nellen | Fysiotherapeut

    • Doretta
     Beantwoorden

     Door dat soort adviezen is het bij mij chronisch gewoorden.

     • Nicky Nellen
      Beantwoorden

      Indien je klachten niet reduceren gedurende de tijd, neem dan altijd contact op met je huisarts of fysiotherapeut.

      De huisarts is het centrale orgaan binnen het zorgstelsel in Nederland. De huisarts zal er voor zorgen dat je op de juiste plek terecht komt.

    • Frank
     Beantwoorden

     Dat probleem heb ik ook, maar zodra ik ga lopen wordt het rustig aan beter. Vooraf ‘even’ wat stretchen en dan meteen gaan lopen. Ik heb om de hoek een zgn. ‘urban fitness’ staan.2x 6 minuten op de ‘Nordic walker’ geeft genoeg rek om een groot deel van de dag probleemloos door te komen.

   • ..
    Beantwoorden

    Volgens mij zit je nog in je eerst 4 weken heb ik ook gehad na 4/6 weken zal het wel beter gaan en dan moet je maar weer is proberen

   • N Buske
    Beantwoorden

    Graag zal Ik een afspraak maken

  • .M.B.
   Beantwoorden

   28 dec. 2020 Helemaal met GJ eens. Wandelen onmogelijk daarbij pijnscheuten waar je van schrikt en in een verkeerde houding schiet.Mijn behandeling:injecties cortisone in pijnkliniek aangevuld met Oxycodon geen verbetering.

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Hallo M.B.,

    De pijnscheuten in het been zijn typische radiculaire pijnklachten (uitstralende pijnklachten). Mocht je nog geen verlichting van klachten hebben ervaren door de huidige behandeling. Dan helpen wij je graag verder.

    Indien je in de buurt woont van een van onze 6 locaties (https://www.spinesport.nl/vestigingen/) dan willen we je graag een gratis rugadvies aanbieden.

    Groet,
    Nicky Nellen | Fysiotherapeut

  • Gijs Kasius
   Beantwoorden

   ik heb 2 jaar terug een behoorlijk auto-ongeluk gehad en daardoor nekklachten, uitstulping van kraakbeen die de zenuwbaan vernauwen, om de klachten te bestrijden heb ik sinds kort een nekkraag welke ik een 3tal uur per dag mag dragen die klachten behoorlijk verlichten, echter sinds dat ongeval heb ik ook al een paar keer ischias gehad en nu weer een behoorlijke aanval die ik bestijd met wandelen. Echter ik vraag mij af of dit ook te maken kan hebben met de nekhernia want als ik de kraag draag heb ik voor mijn gevoel minder pijn in bil en been.

  • Nicky Nellen
   Beantwoorden

   Hallo Gijs,

   Vanuit het bericht wat je schrijft kunnen we lastig zeggen of het auto ongeluk / de nekklachten in verband staan met de ischias klachten. Mijn advies zou dan ook zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut gespecialiseerd in de behandeling van rugklachten.

   Onderzoek samen met de fysiotherapeut waar de uitstralende klachten vandaan komen. En maak op basis hiervan een passend behandeltraject.

   Mocht je uit de regio Limburg of Best (Noord-Brabant) komen dan bieden wij je graag een gratis intake aan.

   https://www.spinesport.nl/vestigingen/

   Met vriendelijke groet,
   Nicky Nellen

  • Anouchka Tangeman
   Beantwoorden

   Is fietsen eventueel ook goed voor dit soort klachten?

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Hallo Anouchka,

    Tijdens het fietsen ontstaat er meer druk op de bilspieren en mogelijk ook de zenuw (n. ischiadicus). Om deze reden kan het zijn dat het je klachten verergerd.

  • JiM
   Beantwoorden

   Wat bij mij goed helpt is het bed achter hoger zetten.
   Niet veel, 5 tot 10 cm hoger.

  • Helena wolffenbuttel
   Beantwoorden

   Ik denk dat het ischias is. Bepaalde bewegingen doen pijn en ik heb moeite met rechtop lopen. De pijn zit vooral inde benen.
   In bed is het ergste, met draaien verga ik van de pijn, vooral de bilspieren. Hoe ik ook lig het blijft pijn doen met als gevolg ik heel slecht slaap. Ik ben 82 jaar, zwem 3x per week en heb artrose in de rug, zodoende kan ik niet lang staan. Echt veel lopen
   doe ik niet omdat het me gewoon moeilijk af gaat. Het ergste vind ik nu, dat ik veel last heb inbed, zodoende kom ik
   niet tot rust.

  • Josephine Erkens
   Beantwoorden

   Heb reeds 20 jaar rugklachten.Ben toen geopereerd.
   Heb nog regelmatig pijn in linkse beenuitstralens bil naar de zijkant onderbeen en bovenzijde voet naar dikke teen.
   Komt vd operatie L4 L5

   Nu heb ik reeds enkele maanden een brandend gevoel in onderrug tot onder mijn bilnaden trekt naar anus en schaamlippen en de voorkant van mijn bovenbeen.Het voelt echt alsof alles in brand staat.
   CT scan verwijst naar een lichte druk op durazak l5 S1.
   Mijn vraag is , passen de uitstraling pijnen bij de druk op de durazak van l5 S1 of komt deze pijn van een ander niveau van de rug.

  • Josephine Erkens
   Beantwoorden

   Heb reeds 20 jaar rugklachten.Ben toen geopereerd.
   Heb nog regelmatig pijn in linkse beenuitstralens bil naar de zijkant onderbeen en bovenzijde voet naar dikke teen.
   Komt vd operatie L4 L5

   Nu heb ik reeds enkele maanden een brandend gevoel in onderrug tot onder mijn bilnaden trekt naar anus en schaamlippen en de voorkant van mijn bovenbeen.Het voelt echt alsof alles in brand staat.
   CT scan verwijst naar een lichte druk op durazak l5 S1.
   Mijn vraag is , passen de uitstraling pijnen bij de druk op de durazak van l5 S1 of komt deze pijn van een ander niveau van de rug.

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Bij druk op de durazak kunnen deze uitstralende klachten inderdaad passen. Let goed op dat er geen incontinentie klachten ontstaan. Mocht je het niet vertrouwen neem dan zo spoedig mogelijk contact met je huisarts op.

    Groet Nicky Nellen
    Spinesport Fysiotherapie

  • Carine Luykx
   Beantwoorden

   Hallo,

   Ik heb gedurende een aantal weken heel veel klachten in mijn bovenrug bij mijn ruggengraat. De pijn voelt brandend ,stekend en krampachtig aan. Vooral die steken voelt heel irritant aan. Ben ervoor in behandeling maar helaas geen enkele verbetering.

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Wat vervelend om te horen dat er tot op heden geen verbetering in de klachten zit.

  • avdia avrumutoae
   Beantwoorden

   Ik heb veel lage rugpijn gehad en veel dagen kon ik niet meer opstaan, ik voelde me zeer moer. Na een onderzoek het blijkt dat ik een geïrriteerde pirivormis spier heb die op
   de ischias zenuw drukte. Veel jaren geleden de orthopedist zei dat ik coxartrose en knie artrose ook heb. Mijn huisarts heeft me doorverwijzen naar een osteopaat en kinesiste.
   Ik heb al 3 keer naar de osteopaat geweest en elke keer merkte ik dat de pijn wat afneemt. Ik heb ook de oefeningen gedaan ( elke dag) en veel gewandeld ongeveer 4- 6 km dagelijks op een zeer rustig ritme. Nu kan ik nachts goed slapen; zitten lukt ook goed, alleen s’morgens voel ik wat pijn in mijn bil. Als supplementen heb ik magnesium forte, vitamen B complex en silicium bio opgenomen zoals de osteopaat heeft me geadviseerd. In het begin dacht ik dat ik niet meer zelfstandig kan mijn dagelijkse routine doen maar
   blijkbaar de holistische aanpak van de osteopaat, plus kine en Dry Niddle hebben toch mijn spieren eindelijk ontspant. Het vroeg van me veel geduld en vertrouwen dat er beter komt. Ik wens aan iedereen die met lage rugpijn hebt niet toegeven en verder zoeken naar het oorzaak van de pijn: is er door de ischias of is er door darmen, enz. Veel massage, oefeningen doen gedoseerd afhankelijk de stadium van de ziekte en onder observatie van de fysiotherapeut.

  • Wendy Callewaert
   Beantwoorden

   Kan het zijn dat ik de pijn voel langs de binnenkant van mijn dijen tot aan mijn knie. Heb precies een constante verzuring in mijn dijen.

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Dat is zeker mogelijk. Voor een uitgebreide controle van je klachten raad ik je aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut.

  • Mia Thelosen
   Beantwoorden

   Kan het gebruik van een aparaat voor blaastraining eventueel een oorzaak zijn? lector mini/dual channel stim
   Adhesive elektrodes

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Hallo Mia,
    Het lijkt mij niet dat dit een oorzaak van de uitstralende klachten zou zijn. Echter kan ik het ook niet volledig uitsluiten, ik ben niet helemaal thuis in de blaastraining. Mogelijk goed om even te overleggen met je huisarts of specialist.

  • Henri
   Beantwoorden

   Goedemorgen Nicky
   Ik heb flink last van de piriformis/ischias beknelde zenuw in de bilspier met uitstraling naar de buitenkant van het been tot aan de voet. Wandelen is onmogelijk, maar ik kan wel pijnloos 100km flink fietsen en na een warmingup flink borstcrawl zwemmen.
   Een holle rug maken is pijnlijk. Doorslapen lukt niet. Ik doe al veel rekoefeningen. Is het gebruik van een electrostimulatieapparaat zoals een compex aan te bevelen? En dan het masserende massageprogramma op de bil? Of is een ander programma beter/mogelijk? Ter aanvulling, ik ben zeer getraind, triatleet, 20 a 30 uren per week.

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Hallo Henri,

    Als ik je klachten zo hoor dan lijkt het inderdaad op dat er sprake is van ischias / een hernia laag in de rug. In dit geval is het erg belangrijk om gedoseerd te bewegen. Nu heb ik er geen twijfel over dat jij in beweging zult blijven. Neem echter ook voldoende rust.

    Een massageapparaat of foamroller kan helpen om de spieren wat “losser” te maken. Echter zullen ze de klachten waarschijnlijk niet volledig verhelpen.

    Over het algemeen nemen de klachten binnen 12 weken af. Mocht je hulp zoeken bij deze klachten kom dan eens langs bij een van onze vestigingen, dan kunnen de klachten beter beoordelen.

  • Henri
   Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie. Is het verstandig om een compex te gebruiken en welk programma dan?

   • Nicky Nellen
    Beantwoorden

    Met deze apparaten ben ik niet bekend. Hier kan ik je dus geen advies over geven.

  Leave a Comment

  Neem contact met ons op

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.