Effectieve sportfysiotherapie bij knieblessure
Sportfysiotherapie bij knieblessure
Bij een knieblessure kan sportfysiotherapie in nagenoeg alle gevallen uitkomst bieden. Uiteraard is een gedegen intake nodig om te bepalen welke vorm van (sport)fysiotherapie bij uw knieblessure effectief is. Elke behandeling is maatwerk. Gemene deler van de fysiotherapeutische aanpak van de sportfysiotherapeut van Spinesport is de actieve aanpak, voor een snel herstel en een blijvend resultaat. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de sportfysiotherapeut van Spinesport brengt elke sporter weer zo snel mogelijk in topconditie. De sportfysiotherapeut richt zich op het terugbrengen van de belastbaarheid van de sport(st)er naar het niveau van voor de blessure of hoger.
Meniscus blessure bij (top)sporters
Er zijn twee soorten meniscusletsel: degeneratief of acuut. Bij degeneratief letsel gaan de kwaliteit van de meniscus langzaam achteruit. Uiteindelijk ontstaat een scheurtje of laat een flapje los. Bij acuut letsel ontstaat abrupt een scheur. Bij een blessure van de meniscus is de knie vaak instabiel. Ook komen er bij een meniscus blessure zogenaamde slotklachten voor. De sportfysiotherapeut begeleidt u met specifieke kracht- en stabiliteit oefeningen zodat uw knie zo snel mogelijk weer sterk en stabiel wordt. In sommige gevallen is een operatie nodig. De sportfysiotherapeut behandelt u dan na de operatie, zodat uw knie weer soepel, sterk en stabiel wordt.

Letsel aan voorste kruisband bij (top)sporters
Bij een gescheurde voorste kruisband ontstaat een abnormale beweeglijkheid in de knie. Een gescheurde voorste kruisband kan leiden tot een doorzakgevoel bij (sport)inspanningen. Een gescheurde voorste kruisband geneest meestal niet en kan niet worden hersteld. Na enkele dagen koelen, wordt sportfysiotherapie aanbevolen om de normale beweeglijkheid terug te krijgen en de instabiliteit te verminderen. Soms is een kruisbandreconstructie nodig. Na deze operatie richt (sport)fysiotherapie zich op volledig herstel van de beweeglijkheid en stabiliteit.
Kraakbeenschade bij (top)sporters
Beschadiging van kraakbeen kan op een aantal manieren ontstaan. Meestal wordt kraakbeenschade door een (sport)inspanning veroorzaakt, bijvoorbeeld bij het verdraaien van de knie. Sportfysiotherapie kan er niet voor zorgen dat het kraakbeen weer aangroeit, maar het kan wel de klachten die kraakbeenschade met zich meebrengt grotendeels opheffen. Kortgezegd heeft sportfysiotherapie als doel: verbetering van de kniefunctie, herstel naar een goed looppatroon en verbetering van (de coördinatie van) de spieren die de knie aansturen.
Artrose bij (top)sporters
Artrose houdt een langzaam en progressief verlies van gewrichtskraakbeen in. Naast het kraakbeen veranderen ook de spieren, banden en het kapsel van structuur en gaan in kwaliteit achteruit. Artrose heeft invloed op de gehele knie. Patiënten ervaren pijn, stijfheid en op den duur functieverlies. Met (sport)fysiotherapie worden de spieren rondom de knie geïsoleerd getraind. Hierdoor neemt de beweeglijkheid toe, terwijl de pijn afneemt.
Bandletsel bij (top)sporters
Letsel aan de gewrichtsbanden, zoals een verrekking of ruptuur, ontstaan vaak door sportinspanningen. Door snel na het ontstaan van de blessure te starten met sportfysiotherapie, is een snel herstel mogelijk. De sportfysiotherapeut leert u oefeningen aan die coördinatie en spierkracht bevorderen, zodat u zo snel mogelijk weer op uw oude of zelfs een hoger niveau kunt presteren. Bij bandletsel is soms een operatie nodig. Ook dan biedt sportfysiotherapie uitkomst, bij het heropbouwen van souplesse, coördinatie en spierkracht.
Laatste update: door Nicky Nellen