Fysiotherapie bij Osteoporose

 In nieuws

Osteoporose is een ‘stille’ en sluipende aandoening die zich kenmerkt door een lage botmineraaldichtheid (botmassa, BMD) en een verstoorde samenhang van het botweefsel. Hierdoor is het bot brozer en is de kans op een botbreuk (fractuur) groter. De meest voorkomende osteoporotische botbreuken zijn wervel-, pols- en heupfracturen.

 

Osteoporose in Nederland

Op basis van huisartsenregistraties hadden in 2015 naar schatting 431.400 personen osteoporose: 62.900 mannen en 368.500 vrouwen. Het werkelijke aantal ligt echter hoger, doordat veel personen met osteoporose nog geen klachten hebben en dus niet naar de huisarts gaan, en wordt geschat op meer dan 900.000 mensen en een verwachte stijging naar 1.200.000 mensen in 2025.

Belangrijke risicofactoren voor het krijgen of verergeren van osteoporose: leeftijd, vrouwelijke geslacht, familiaire osteoporose, eerdere fractuur, etniciteit, vroege menopauze, langdurig glucocorticoïd gebruik, anti-hormonale behandeling bij vrouwen en mannen, reumatoïde artritis en hypogonadisme (tekort aan testosteron) bij mannen, epilepsie, hyperthyroïdie en de ziekte van Crohn.

Belangrijke beïnvloedbare risicofactoren voor het krijgen of verergeren van osteoporose: onvoldoende lichamelijke activiteit, voeding (namelijk een lage inname van calcium en een hoge inname van cafeïne, eiwit, vezels en zout), gebruik van alcohol, roken, ondergewicht en vitamine D tekort.

 

Behandeling

In de behandeling bij osteoporose staat het belang van structureel meer bewegen (op een manier die goed is voor de botten), samen met goede voeding en medicatie, centraal. De behandelopties zijn leefstijladviezen/voorlichting, valpreventiemaatregelen, oefentherapie en voorschrijving van vitamine D, calcium en antiresorptieve medicatie (bijvoorbeeld orale of intraveneuze bisfosfonaten, denosumab en op indicatie teriparatide), afhankelijk van de ernst van de klachten en het risico op vallen en fracturen.

Fysiotherapie wordt aanbevolen indien er sprake is van dreigende immobiliteit, een verhoogd val- of fractuurrisico en/of na een fractuur. Omdat fysiotherapeuten regelmatig patiënten behandelen met een verhoogd risico op osteoporose of osteoporose gerelateerde fracturen, kunnen zij ook een preventieve rol spelen bij osteoporose door patiënten vroegtijdig op te sporen.

 

Meer informatie: factsheet-osteoporose

Bron: KNGF

Recent Posts
Neem contact met ons op

Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt
Fysiotherapie in VenrayOefeningen om fit te worden voor het skiën