OriGENE Therapie

OriGENE therapie bestrijdt effectief rugklachten en rugpijn.

Bij aspecifieke rugklachten, maar ook bij specifieke (rug)problemen zoals een hernia, ischias, bekkeninstabiliteitartrose en scoliose leidt OriGENE therapie tot verbazingwekkende resultaten.

Bij 75% van de mensen die elders uitbehandeld zijn, is OriGENE therapie succesvol. Bij cliënten die korter dan 1 jaar rugklachten hebben, is OriGENE therapie zelfs succesvol bij 90% van de mensen.

Meld u aan voor een gratis rugadvies

OriGENE therapie voor de behandeling van lage rugklachten

OriGENE, de behandeling van rugklachten

OriGENE therapie is gericht op functieverbetering van de rug. Via gerichte oefeningen worden de rugspieren geïsoleerd getraind.

OriGENE therapie wordt uitgevoerd op een speciaal behandeltoestel. Op dit toestel wordt de kracht, coördinatie en mobiliteit van de rug verbetert.

OriGENE therapie kost weinig tijd, terwijl de resultaten verbluffend zijn.

Patiënten met rugklachten die al jarenlang pijn lijden en vaak te horen hebben gekregen dat ze moeten leren leven met de rugpijn, worden met OriGENE behandeling permanent van hun rugpijn / rugklachten verlost.

Voordelen van OriGENE Therapie

 • Grote verbetering van functie, kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit van de rug
 • Snel merkbaar resultaat
 • Preventieve behandeling

De OriGENE behandelmethode pakt, nadat de pijnbron bestreden is, de ontstaansoorzaak van rugklachten en rugpijn aan.

Zo zorgt de OriGENE behandeling voor blijvend resultaat. Het aantal cliënten dat kiest voor OriGENE behandeling neemt sterk toe.

Duizenden rugpatiënten zijn al blijvend van hun rugpijn of rugklachten verlost door OriGENE behandeling.

Ontstaan OriGENE behandeling

Rugklachten en rugpijn zijn de meest gehoorde pijnklachten aan het bewegingsapparaat.

Er zijn talloze behandelmethoden, maar toch lukt het vaak niet om rugklachten of rugpijn permanent op te lossen.

Die wetenschap was voor sportarts Frank Bertina van de Koninklijke Landmacht reden om intensief op zoek te gaan naar een adequate behandeling voor rugklachten en rugpijn.

Na vele jaren van studie en onderzoek ontwikkelde hij de OriGENE behandelmethode.

Spinesport heeft deze methode, na gedegen onderzoek en een specifieke opleiding, overgenomen.

Voor wie is OriGENE therapie geschikt?

Voor zowel patiënten met aspecifieke als specifieke lage rugklachten hebben we goede resultaten met de OriGENE therapie.

Origene Therapie bij rugklachten

OriGENE 2 | Behandeling van Nekklachten

De bestaande Origene 1 richt zich op de behandeling van (chronische) lage rugklachten.

Dit behandeltoestel wordt inmiddels in Nederland bij circa 100 fysiotherapie-praktijken gebruikt.

De Origene 2 gaat een stap verder en maakt in één toestel de behandeling mogelijk van de gehele wervelkolom, van stuit tot kruin. Zowel integraal, als ook voor klachten aan de lage rug, de hoge rug en de nek.

De behandeling wordt onder één op één begeleiding en toezicht van de fysiotherapeut bij Spinesport uitgevoerd op het OriGENE-behandeltoestel. Bekijk onderstaande video voor verdere toelichting.

Waarom OriGENE 2?

De achterliggende ideeën bij de ontwikkeling van de Origene2 zijn:

 • dat er op het gebied van hoge rug en nekklachten slechts weinig behandelmogelijkheden zijn.
 • dat je de onderrug nog beter kunt oefenen/behandelen door ook de bovenkant van de wervelkolom mee te nemen.
 • dat je nekklachten beter kunt behandelen door ook het onderste deel van de wervelkolom mee te nemen. Hiermee beogen we dat de integrale aansturing van alle spieren rond de wervelkolom beter verloopt. Geïsoleerd trainen van alleen de nek is ook mogelijk, docht biedt dit voordeel niet.

De Origene2 maakt daarmee in één toestel de behandeling mogelijk van de gehele wervelkolom, van stuit tot kruin. Zowel integraal, als ook voor klachten aan de lage rug, de hoge rug en de nek.

Wat is OriGENE 2 therapie en hoe werkt het?

Met behulp van dit nieuwe toestel kunt u een optimale functionele beweging met de gehele rug maken. Het toestel combineert hiervoor drie belangrijke eigenschappen:

 1. De strekbeweging van de rug wordt (net als in de Origene1) volledig geïsoleerd door bij-bewegingen van benen, heupen en bekken onmogelijk te maken. U kunt daardoor niet gaan compenseren.
 2. Parallel aan de belasting op de onderrug via de schouder-rol vindt nu een hiervan onafhankelijke belasting plaats van de bovenkant van de wervelkolom. Hiertoe wordt een apart steun tegen het achterhoofd geplaatst, waarmee men via een tweede as over hetzelfde draaipunt een aparte gewichtsstapel kan optillen.
 3. De aard van de trainingsbelasting, die het toestel nu over de gehele wervelkolom oplegt, kan volledig worden aangepast aan de individuele mogelijkheden en beperkingen van de patiënt. Dit realiseert de fysiotherapeut door gebruik te maken van maar liefst 11 verschillende instellingsvariabelen op het toestel, die alle op elkaar inwerken.

U beweegt en traint de hele rug en/of nek over het gehele bewegingstraject met een optimale, aan uw individuele situatie aangepaste weerstand. Het toestel maakt aldus een isotonische belasting (een gelijkmatige spanning van de betrokken spieren) mogelijk over de hele Rang of Motion, over de gehele wervelkolom. Geen enkel ander behandeltoestel kent deze mogelijkheden.

Vergoeding van OriGENE Therapie

De kosten van de behandeling worden geheel of gedeeltelijk vergoed, mits u een aanvullende verzekering heeft met dekking voor fysiotherapie. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw fysiotherapeut.

Wetenschappelijke onderbouwing van OriGENE therapie bij rugklachten

Mede op basis van ervaringen vanuit de circa 100 OriGENE-vestigingen in Nederland voeren verschillende universitaire onderzoeksgroepen en opleidingsinstituten onderzoek naar OriGENE uit. In december 2012 vond de eerste publicatie plaats in het gerenommeerde internationale medisch tijdschrift SPINE.

Voor meer informatie: Onderzoek en wetenschappelijke OriGENE publicaties

Of bekijk de publicaties:

Meer informatie

Heeft u vragen? Stel deze dan gerust aan een van onze gecertificeerde Origene-therapeuten.

De OriGENE2 is op dit moment beschikbaar bij Spinesport in Maastricht en Venray.

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Reviews Fysiotherapie en behandeling rugklachten

Laatste update: door Paul Nellen

Nicky Nellen
Laatste berichten van Nicky Nellen (alles zien)
  Neem contact met ons op

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.