Rugpijn Behandeling

Rugpijn

Lage rugpijn en nekpijn behoren tot de meest voorkomende klacht aan het houdings- en bewegingsapparaat. Voor mensen met rugpijn zijn dagelijkse activiteiten als werken, sporten en het uitoefenen van hobby’s pijnlijk en soms zelfs onmogelijk.

Ruim 70% van de mensen krijgt ooit te maken met rugklachten. Op het moment dat je last van je rug hebt dan wil je natuurlijk weten wat je beter wel of niet kunt doen.

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Oorzaak van lage rugpijn

Wanneer je last hebt van lage rugpijn dan wil je graag de oorzaak van de klachten weten. Naar de ontstaansoorzaak van lage rugpijn is erg veel onderzoek gedaan. Het blijkt alleen heel lastig om een oorzaak te achterhalen.

We weten dat ruim 95% van alle rugklachten geen gevolg is van een specifieke ziekte of aandoening. Bij dit soort ziektes of aandoeningen moet je denken aan:

  • Wervelbreuk
  • Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose)
  • Reumatische aandoening (ziekte van Bechterew)
  • Infectie of tumor

Zoals eerder benoemd komen dit soort aandoeningen en ziektes erg weinig voor. Een fysiotherapeut voert tijdens een intake altijd een screening uit om de kans op deze specifieke ziektes en aandoening enorm te verminderen.

Wanneer er geen tekenen van specifieke ziektes of aandoeningen zijn dan spreken we over reguliere (aspecifieke) lage rugpijn. Deze klachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken.

De klachten kunnen ontstaan door een overbelasting. Een voorbeeld hiervan zijn de klachten die ontstaan na het uitvoeren van fysiek ongewend werk, zoals het werken in de tuin.

Aan de andere kant kunnen klachten ook ontstaan door een structurele onderbelasting. Dit noemen we ook wel negatieve training. De rug is gemaakt om te bewegen en tillen. Wanneer je dit langere tijd niet meer doet kan de rug stijver worden en kunnen de structuren in de rug pijnsignalen af gaan geven.

Een andere factor die meespeelt in het ontstaan van rugpijn is stress. Wanneer je langdurige stress ervaart wordt het lichaam op “scherp” gezet. De pijnsystemen in het lichaam kunnen hierdoor verstoord raken. Een prikkel die normaal geen pijn zou moeten veroorzaken veroorzaak nu wel pijnklachten.

Vaak is het niet mogelijk om één oorzaak van de rugklachten aan te wijzen. We zullen samen zoeken naar factoren die invloed hebben op de klachten en vervolgens een plan maken om deze aan te pakken.

Acute spit in de rug

Behandeling lage rugpijn

Gaat aspecifieke lage rugpijn na een paar dagen niet over, dan volgt meestal doorverwijzing naar een fysiotherapeut. Vaak kiest de fysiotherapeut vervolgens voor massages, warmtebehandelingen en voorzichtige oefeningen. Een aanpak die (soms) tijdelijk vermindering van de rugklachten oplevert, maar geen blijvende oplossing voor rugklachten en rugpijn is.

OriGENE behandeling

Spinesport heeft zich gespecialiseerd in OriGENE behandeling. Bij OriGENE behandeling worden de rugspieren geïsoleerd en intensief getraind, waardoor ze hun functie optimaal kunnen vervullen. Rugklachten nemen snel af. Lees hier meer over OriGENE behandeling.

Deze behandelmethode zal gecombineerd worden met adviezen en voorlichting in relatie tot de lage rugpijn. Daarnaast kunnen we gebruik maken van onze ruime oefenzaal voor verdere therapie.

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Reviews van Spinesport Rugexperts & Sportfysiotherapie

Laatste update: door Nicky Nellen

Nicky Nellen
Laatste berichten van Nicky Nellen (alles zien)
    Neem contact met ons op

    Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.