Slijmbeursontsteking Schouder (Bursitis)
Een slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vocht. Een slijmbeurs bevindt zich tussen de pezen en het bot van de schouder. De functie van een slijmbeurs is het verminderen van wrijving tussen de pezen en het bot.
Een slijmbeurs wordt ook wel een bursa genoemd. Wanneer de slijmbeurs van de schouder geïrriteerd is, spreken van een slijmbeursontsteking. Dit wordt ook wel bursitis genoemd.
Tip van de Fysiotherapeut: Versterk je schoudergordel met behulp van deze weerstandsband. En verminder je schouderklachten.
Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder?
Allereerst is het belangrijk dat we uitleggen wat een slijmbeursontsteking precies is. In de medische wereld voegen we “-itis” toe aan een structuur die in de ontstekingsfase zit.
In het geval dan de slijmbeursontsteking van de schouder spreken we over een bursitis subacromiale. Bursitis geeft een ontsteking van de bursa aan. En subacromiale geeft de locatie van de klacht aan.
Wanneer we dus spreken over een ontsteking, dan hebben we het over een (essentiële) fase van weefselherstel. Het gaat hierbij niet om de in de volksmond bekende term “ontsteking” waarbij we het vaak hebben over een reactie op een bacterie of virus.
De symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder zijn:
- Hevige pijn in de schouder
- Roodheid, warmte en/of zwelling op de bovenkant van de schouder
- Het heffen van de pijn is zeer pijnlijk
- De pijn kan in de nacht erger worden
- Uitstralende pijn naar de bovenarm

Oorzaken slijmbeursontsteking schouder
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een slijmbeursontsteking van de schouder kan ontstaan. Vaak ontstaan een bursitis door een overbelasting van de schouder.
Dit gebeurd vaak bij mensen die hun schouder veel en/of zwaar belasten tijdens het werken, zoals metselaars, ramenwassers en kappers.
Daarnaast kun je ook last krijgen van een slijmbeurs ontsteking na het snoeien van de heg of het wassen van de ramen thuis.
Een andere oorzaak van een ontstoken schouder kan een harde val of stoot tegen de schouder zijn. Bijvoorbeeld na een schouderduw tijdens een voetbalwedstrijd.
Ook kan een slijmbeursontsteking in de schouder ontstaan doordat de spieren rondom de schouder te zwak zijn. Door deze spieren te trainen kunnen je klachten weer verminderen.
Heel af en toe komt het voor dat de ontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie of auto-immuunreactie zoals bij Reumatoïde Artritis (Reuma).
Het is goed om samen met je fysiotherapeut de klachten in de kaart te brengen om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de slijmbeursontsteking.
Wie krijgen last van een slijmbeursontsteking in de schouder?
Schouderpijn is een aandoening die veel voorkomt. Over het algemeen komen schouderklachten meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Zoals bij veel andere aandoeningen krijgen we meer last van schouderpijn naarmate we ouder worden.
Van schouderklachten is bekend dat ze in enige regelmaat terug kunnen keren. En dat ze enorm beperkend kunnen zijn in het dagelijks functioneren, werken en sporten.
Hoe lang duurt een slijmbeursontsteking van de schouder?
Een slijmbeursontsteking kan een hardnekkige en belemmerende aandoening zijn. Uit onderzoek is bekend dat van de mensen die bij de huisarts kwamen met schouderpijn ongeveer 30% na 6 weken was hersteld en na 6 maanden ongeveer 50%.
Laat je ondersteunen door een fysiotherapeuten bij het herstellen van een slijmbeursontsteking.
Een fysiotherapeut kan samen met jou de oorzaak van de klachten achterhalen, en advies geven over wat je wel en niet kunt doen, maar vooral de pijnklachten verminderen.
Daarnaast zal er aandacht zijn voor specifieke oefeningen om de schouder sterker en soepeler te maken.
Behandeling van slijmbeursontsteking schouder
Afhankelijk van de oorzaak van de slijmbeursontsteking wordt er samen met jou gekeken naar een passende behandelmethode.
De behandeling van een slijmbeursontsteking zal deels bestaan uit (relatieve) rust. Dit houdt in dat je geen volledige rust hoeft te houden, maar dat we gaan kijken wat je nog wel kunt en mag doen.
Daarnaast zal er gekeken worden naar de beweeglijkheid van de schouder, bovenrug en nek. Mocht de beweeglijkheid verminderd zijn dan worden er mobiliserende oefeningen ingezet.
Als laatste versterken we de spieren rondom de schouder om de belasting op de slijmbeurs en het gewricht te verminderen. Hierdoor neemt de kans op nieuwe schouderklachten af.
Indien de pijnklachten niet verminderden dan kan de huisarts een cortisonen injectie in de schouder zetten.
Oefeningen slijmbeursontsteking Schouder
Injectie slijmbeursontsteking schouder
In sommige gevallen kan er gekozen worden om een cortisone injectie te laten zetten. Dit kan op de kortere termijn zorgen voor vermindering van schouderpijn.
Echter, zitten er ook nadelen aan. Zo kun je slechts enkele keren een cortisone injectie laten zetten omdat dit peesweefsel aantast.
Maak een afspraak op één van onze locaties
Laatste update: door Nicky Nellen