Spit

Wat is spit?

Spit (ook wel lumbago genaamd) is een acute lage rugpijn, die meestal in het gebied tussen de onderste ribben en de billen wordt waargenomen. Mensen hebben het vaak over “door de rug gaan”.

Bij acute spit (een spitaanval) is bewegen zeer pijnlijk: opstaan vanuit een stoel of bed kan bij spit een onmogelijke opgave lijken.

Bij spit ontstaat er een reactie op de onderrug spieren, dit kan door een verkeerde beweging zijn of door overbelasting. De spieren kunnen de inspanning die van ze wordt gevraagd niet aan en verkrampen hierdoor. Dit is een soort veiligheidsmechanisme van het lichaam.

Spit kan onder meer optreden door plotselinge beweging of verdraaiing, door een “verkeerde houding”, stress of door zwaar lichamelijk werk.

Last van rugpijn?

Acute spit in de rug

Wat zijn de symptomen van spit?

Mensen die last krijgen van acute spit of een lumbago geven meestal het volgende aan: “Het is in de rug geschoten.”

Spit kenmerkt zich vaak ook door een plotselinge pijnscheut die overgaat in een langdurige pijn die nauwelijks afneemt. De pijn bij spit wordt gevoeld in de lage rug en straalt soms uit naar de bovenbenen.

(Acute) Spit maakt het normaal functioneren onmogelijk.

Veel voorkomende symptomen bij spit:

  • Plotseling in de rug “geschoten”‘
  • Pijn in de onderrug
  • Uitstralende pijn in de bovenbenen/billen
  • Lang zitten is pijnlijk
  • Pijn bij bepaalde bewegingen zoals hurken en bukken

Blijf niet lopen met lichamelijke klachten

Spit of hernia?

Acute spit en een hernia kunnen in eerste instantie erg veel op elkaar lijken. Echter, zijn er een aantal verschillen waardoor we onderscheid kunnen maken tussen spit en een hernia.

Bij een hernia puilt de tussenwervelschijf (zoals de naam al doet vermoeden, de schijf tussen twee wervels) naar buiten uit.

Als de uitstulping van de tussenwervelschijf dusdanig groot is dat hij tegen de zenuw aanduwt zul je last krijgen van uitstralende klachten in het been, meestal tot in het onderbeen.

Deze uitstralende klachten tot in het onderbeen kunnen ook van ischias afkomstig zijn.

Bij spit is er geen specifieke oorzaak van de klachten. In ieder geval kan er geen klinische oorzaak aangetoond worden.

Vaak ontstaan de spitklachten door overbelasting. Overbelasting wil zeggen dat de belasting hoger is geweest dan de belastbaarheid van de desbetreffende structuur.

Hier kun je twee dingen aan doen. Of de belasting verminderen, dit is echter een korte termijn oplossing.

Of de belastbaarheid verhogen. Deze laatste oplossing is een oplossing voor de lange termijn, deze pakt de oorzaak aan en niet alleen het gevolg.

Door de belastbaarheid te verhogen zul je wel je dagelijkse activiteiten, sport en werk kunnen blijven uitvoeren.

Daarnaast neemt het risico op rugklachten in de toekomst aanzienlijk af.

Hoe lang duurt spit?

Doorgaans nemen de ergste klachten bij spit binnen één week af. In de meerderheid van de gevallen zijn de klachten binnen zes weken volledig over.

Door middel van fysiotherapie kan het genezingsproces gemonitord worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut je van advies voorzien en helpen met het opbouwen van de belastbaarheid van de lage rug.

Op het moment dat er herstel belemmerende factoren aanwezig zijn dan kan de fysiotherapeut samen met jou aan de slag om deze weg te nemen.

Houding en spit

In het begin benoemde we al even dat spit kan ontstaan door een “verkeerde” houding. Dit moet een beetje genuanceerd worden.

Er bestaan weinig slechte houdingen voor de rug. Een houding wordt pas slecht op het moment dat deze langdurig wordt aangehouden.

Tijdelijk onderuitgezakt zitten op kantoor of op de bank is geen probleem. Maar doe je dit uren achter elkaar, dag in dag uit. Dan wordt het onwijs belastend voor de lage rug.

Probeer je houdingen zo veel mogelijk af te wisselen. Wissel het zittend werken af met staand werken. Loop een keer een stukje of doe tussendoor een aantal oefeningen.

Dit zorgt er voor dat je de lage rug op een andere manier belast. Hierdoor zullen je spit klachten sneller herstellen. Ook zal dit de kans op nieuwe lage rugpijn doen verminderen. Je zult minder snel nog eens door je rug gaan.

Behandeling van spit

Bij spit zijn verschillende behandelmethodes mogelijk. In de regel wordt er een combinatie van verschillende behandelmethodes gebruikt om je zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.

Behandelmethodes bij spit:

Door direct contact op te nemen met een fysiotherapeut zul weer des te sneller weer je dagelijkse activiteiten op kunnen pakken. Daarnaast zorg je er met de fysiotherapeut dat je klachten niet chronisch worden en dat de kans op nieuwe rugklachten geminimaliseerd wordt.

Blijf niet lopen met lichamelijke klachten

OriGENE behandeling bij spit

OriGENE behandeling is bijzonder effect gebleken bij spit. Zowel tijdens de acute fase (de periode na het ontstaan) als de subacute fase (de fase waarin de hevigste klachten afnemen).

Bij OriGENE therapie verbeteren de spierkracht, coördinatie en beweeglijkheid van de rug, waardoor spit niet alleen verdwijnt, maar vooral ook: niet meer terugkomt.

De kwaliteit van de rugspier verbetert door OriGENE behandeling aanzienlijk, waardoor de spier niet meer overbelast raakt.

Kan ik werken met spit?

Dit is een vraag die per situatie anders is. Het antwoord op deze vraag is namelijk van een aantal factoren afhankelijk.

Zoals de ernst van de klachten, de mate van fysieke activiteit tijdens het werk, maar daartegenover ook weer de mate van “inactiviteit tijdens het werk”.

Zoals eerder vermeld heeft spit vaak te maken met overbelasting. Op het moment dat je last hebt van spit is de belastbaarheid van de rug afgenomen. Om deze reden zul je de belasting tijdens het werk dus ook aan moeten passen.

Daarnaast kan zittend werk (fysiek inactief) ook erg vervelend zijn door het langdurige zitten.

Je fysiotherapeut kan je van advies voorzien over wanneer het wel of niet verstandig is op te gaan werken met spit.

7 Oefeningen bij spit

Origene behandeling bij andere rugklachten

Lees hier meer over OriGENE behandeling of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over OriGENE behandeling bij spit of andere rugklachten.

Maak een afspraak op één van onze locaties

Meld u aan voor een gratis rugadvies

Spinesport Fysiotherapie

Laatste update: door Nicky Nellen

Nicky Nellen
Laatste berichten van Nicky Nellen (alles zien)
    Neem contact met ons op

    Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.