De Zorgvergelijker Zorgverzekering Fysiotherapie 2019

Aan het einde van ieder jaar kunt u uw zorgverzekering wijzigen. Dit biedt u de mogelijkheid uw zorgverzekering kritisch tegen het licht te houden: bent u verzekerd voor de fysiotherapeutische zorg die u nodig denkt te hebben? Betaalt u niet teveel zorgpremie? Bekijk eerst de MEEST-AANBEVOLEN-ZORGPOLISSEN-KNGF en vervolgens de ZORGVERGELIJKER ZORGPOLISSEN.

zorgvergelijker 

Elke zorgverzekeraar biedt qua inhoud en dekking hetzelfde basispakket aan, dit is bij wet verplicht. Wel kunnen er verschillen zitten in een aantal andere factoren:

 • De zorgpremie – het bedrag wat je per maand (of per jaar) betaalt aan je verzekeraar
 • De polis – er zit een groot verschil tussen de restitutie- en naturapolis.
 • Het klantcijfer – hoe tevreden zijn andere Nederlanders met de zorgverzekering/verzekeraar? Wat zijn de plus- en minpunten van de verzekeraar?
 • Het eigen risico – hoeveel risico ben jij bereid te lopen? Een hoger eigen risico kan soms aantrekkelijk zijn, aangezien de zorgpremie daalt.
 • Een aanvullende zorgverzekering – soms is een basisverzekering niet genoeg, vergelijk dus ook de dekking en kosten van de aanvullende pakketten bij verschillende verzekeraars
 • Collectiviteit – veel zorgverzekeraars geven collectiviteitskortingen, bijvoorbeeld bij het verzekeren van het hele gezin bij dezelfde verzekeraar. De korting kan oplopen tot wel 10 procent op de zorgpremie.

Laat al deze factoren meewegen in de vergelijking en maak een weloverwogen keuze. Voor meer informatie zie de zorgvergelijker.

eigen risico

Eigen risico houdt in dat bepaalde zorgkosten voor eigen rekening zijn. Deze kosten moeten eerst worden voldaan, voordat men vergoeding van de verzekeraar kan ontvangen. Niet voor alle zorg geldt het eigen risico. Bezoek aan de huisarts, kraamzorg of zorg vanuit de aanvullende verzekering wordt direct vergoed door de zorgverzekeraar, zonder tussenkomst van het eigen risico.

Voor sommigen (vooral jongeren en studenten) is het aantrekkelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen.  Kijk wel eerst even goed naar je zorgverleden, hoe vaak heb in voorgaande jaren het eigen risico opgemaakt? Verhogen is namelijk alleen een optie als je weinig of geen gebruik maakt van het eigen risico. Je zult zien dat de zorgpremies dalen bij een hoger eigen risico. Hoeveel precies is afhankelijk per zorgverzekeraar.

aanvullende verzekering of niet?

Een basisverzekering biedt voor jou wellicht onvoldoende dekking. Een aanvullende zorgverzekering kan uitkomst bieden, deze zorgverzekering geeft specifieke dekking voor bepaalde soorten zorg, zoals: tandartsverzekering, fysiotherapie, alternatieve geneeswijze, brillen en lenzen of een uitgebreidere zorgdekking in het buitenland.

Een aanvullend pakket neemt wel extra kosten met zich mee, in sommige gevallen kan het voordeliger zijn wat geld opzij te zetten in plaats van maandelijks een bedrag te storten naar de verzekeraar. Weeg de kosten en baten van een aanvullende verzekering dus met elkaar af.

Vrije keuze?

Het type polis kan verschillen voor de basisverzekering. Bij een naturapolis – die doorgaans goedkoper is – heb je te maken met gecontracteerde zorg. De zorgverzekeraar heeft in dat geval contracten lopen met een aantal zorgverleners (zoals ziekenhuizen). Als verzekerde ontvang je alleen vergoeding bij gecontracteerde partijen. Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze, je kunt dan terecht bij alle zorgverleners. Wel moet je in sommige gevallen het bedrag voor de behandeling voorschieten alvorens je kunt declareren bij de zorgverzekeraar.

Voor spoedeisende hulp ontvang je altijd volledige vergoeding in ieder ziekenhuis. Bron: fysiovergoedingen.nl

Meest aanbevolen zorgpolissen van 2019 door KNGF

Dit jaar heeft het KNGF (slechts) vijf polissen kunnen vinden, die leveren wat zij beloven. Dat betekent dat de betreffende verzekeraar voor deze polissen geen medische selectie hanteert (uw wordt dus toegelaten zonder dat naar uw gezondheid wordt gekeken), dat u zelf mag bepalen naar welke zorgverlener u gaat (keuzevrijheid) en dat deze verzekeraar geen behandelindex hanteert.

De behandelindex is een instrument van de zorgverzekeraar die maakt dat een fysiotherapeut niet meer behandelingen dan een bepaald gemiddeld aantal voor een klacht mag geven. Dat betekent dat uw fysiotherapeut soms de behandeling moet staken, terwijl u voor meer behandelingen verzekerd bent. 

Voor meer informatie: goed-verzekerd-voor fysiotherapie

Nicky Nellen
Latest posts by Nicky Nellen (see all)
  Neem contact met ons op

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt